Nabeschouwing: Expo horeca beurs Gent 18-22/11

Nabeschouwing: Expo horeca beurs Gent 18-22/11

Van 18 tot 22 november vond in Flanders Expo te Gent de Horeca Expo plaats. De vakbeurs voor horeca en grootkeukens. Exposanten stelden ten toon in acht hallen. Meestal zijn het de uitreiking van de Michelin sterren die de media halen. Tussen alle innovaties en evoluties zocht ik twee in het oog springende nieuwigheden .

In de non-food branche ging ik voor de mist techniek voor groente en fruit van de firma “Contronics“.
Verse producten verliezen in een winkel snel hun kwaliteit doordat de luchtvochtigheid over het algemeen zeer laag is. Hierdoor verliezen ze vocht aan de droge omgevingslucht. Zo kunnen slablaadjes al binnen een uur slap worden en zichtbaar minder vers en knapperig ogen. De “dry-mist” technologie helpt om dit effect tegen te gaan. Het is een kopie van een natuurlijk verschijnsel , de ochtendmist boven een akker. Het systeem maakt de allerfijnste mist van het meest zuivere water door middel van ultrasone trillingen. De producten worden als het ware omhuld door een licht mistdekentje. De mist verdampt en hierdoor stijgt de luchtvochtigheid en ontslaat een natuurlijk koelend effect. De verse producten staan geen vocht meer af den behouden langer hun kwaliteit. Ze worden ook niet nat. Het product hoeft na sluitingstijd niet meer in de koelcel en zo doet men ook aan energiebesparing. Door de mist is verpakkingsmateriaal onnodig.

De techniek kan worden toegepast op alle groente en fruit presentatiemeubels, de verdeling en hoeveelheid mist is eenvoudig te reguleren. In Engeland is supermarkt keten Morrisons er reeds een tijdje mee bezig en verschillende Franse hypermarkten gebruiken het systeem ook ( Carrefour en in de Auchan van Roncq- juist over de grens- hebben we het reeds in werking gezien).

Bron : http://www.allkindsofeverything.be/horeca-expo/
Info: www.contronics.nl
Distributeur België ; Deweerdt , www.deweerdt.be